SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / 1

SERVIS_A_1302040438.JPG

U zimsko doba 2009. godine obrt Skiper je izradio prilično nekonvekcionalan jarbol većinom od otpadnog materijala. Jarbol nije uobičajen iz razloga što ima još jednu lantinu u gornjem dijelu. Razlog je dodavanje kvadrata jedrilju na roll glavnom jedru u gornjem dijelu.

SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / 2

SERVIS_B_1301415573.JPG

Kao što se vidi, ponosni smo na taj jarbol i na sve kroz što je prošao besprijekorno odrađujući svoju zadaću. Iz početka je bilo potrebno par preinaka, ali nije bilo nikakvih većih problema.

SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / 3

SERVIS_C_1301415588.JPG

Slikano kod mjerenja uzgona u različitim kutevima. Potrebno je malo bolje se zagledati da uočite da jarbol nije fiksan u postolju, već ide lijevo desno. 
U izradi ovog prototipa potrošeno je puno, puno vremena. Ovaj rad nije značio montažu sklopivih dijelova već izradu kompletnog jarbola. Puno inžinjanja i preinaka planova kako će što izgledati i funkcionirati u konačnici. Svakako moramo spomenuti nepopravljivog entuzijastu Teufika Galijaševića - Fiku s kojim smo bili u kontinuiranoj produktivnoj svađi.

SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / 4

SERVIS_D_1302040463.JPG

Montiranje podesivih kolumbi, ugradnja listova kormila pod točno određenim kutem, izrada ograde i kompletne palubne opreme je kvalitetno odrađeno. Spominjemo ovaj projekt iz razloga da Vam predočimo da imamo i znanje i iskustvo kvalitetno ugraditi Vašu opremu.

SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / 5

SERVIS_1_1301414442.JPG

Montažu vinča, koluturnika, štopera, šina i sličnog prepustite nama. Ne samo da ćete biti mirni radi kvalitetno odrađenog posla, već i iz razloga što ćete cijeli posao u konačnici povoljnije napraviti.

SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / 6

SERVIS_2_1301414660.JPG

Izradu i montažu ograde kao i montažu prozora možete također prepustiti nama.

SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / 7

SERVIS_3_1301414823.JPG

Bilo koju vrstu upletke smo vam spremni uplesti.

SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / 8

SERVIS_4_1301415116.JPG

Naša učestala usluga je i servis palubnih vinčeva.

SERVIS JARBOLA I PALUBNE OPREME / Oćenito

Nakon lijepo provedenog dana, jedreći na svom brodu, protagonist ove priče i ne sluteći u kakvim će se problemima uskoro naći, odluči razborito u skladu s propisima i opće prihvaćenim pravilima ponašanja složiti glavno jedro netom prije ulaska u lučicu i pristajanjem okončati ovaj iz najljepših snova otrgnut dan. Ali zlokoba sudba je imala na pameti testirati definiciju inteligentnog i razboritog bića u sljedećim minutama ove priče.
Lagani vjetrić s krme nije mu predstavljao nikakav problem. Sve što treba napraviti je omotati podigač glavnog jedra oko vinča, otvoriti štoper i polako spustiti jedro na svoje mjesto. Nakon jednog metra spuštanje naglo stane, nema problema, nije prvi put. To je ona šina klizača što se malo razdvojila, ništa strašno. Sve što treba napraviti je cimnuti podigač malo prema gore i stvar će se riješiti sama od sebe kao i svaki put do sad. Ili možda neće. Naime, ovaj put umjesto laganog dizanja jedra podigač je odlučio zapeti. Sve što treba je uzeti manicu i na silu ga osloboditi, ali gle čuda, podigač glavnog odluči puknuti ostavljajući glavno jedro u polu spuštenom položaju, a sam konop nestane u dubini jarbola. Ovdje nema mjesta panici i nepromišljenim koracima. Treba naći naj agilnijeg člana posade, ubaciti ga u jarbolnu sidalicu, vezati na podigač spinakera i dati mu gondolijeru da je zakači na vrh jedra i riješi problem. Ma je li spomenut nepromišljeni korak? To vam je onaj kad gledate prema gore i ne vidite di stajete, na primjer na otvorenu ručicu štopera koja bez previše otpora napušta svoje mjesto i ostane beživotno, poput netom ustrjeljenog glodavca ležati na palubi. Promatrajući taj prizor čovjek se pita što je slijedeće, a da ne bi predugo čekao na odgovor u obliku trik pitanja začuje se opet ne definirani zvuk, oštar udarac negdje po livom boku. Isti onaj koji se čuo tjekom jedrenja, kad nas je uhvatio onaj reful bure. Pitajući se što bi to moglo biti, iz kabine izlazi žena i obavještava (ne baš tiho i smireno) da s plafona ispadaju nekakve matice. Brz pogled u nevjerici otkriva da hvatište sartiga liči na sve samo ne na hvatište sartiga. Brzo se spušta onog obješenjaka doli i koristi podigač spinakera kako bi se koliko toliko osigurao jarbol. Jedro se ne slaže već baca i uplovljava se u lučicu.
Raspitujem se malo po marini i saznajem da postoje neki meštri što su uklanjanje mojih problema i sličnih uroka prozvali svojim životnim ciljem i pozivom.

"SKIPER"
Grgura Budislavića 99
HR-23000 Zadar
e: skiper.zadar@gmail.com
mob: ++385/(0)95 837 4749
mob: ++385/(0)95 894 5889